tiistai 20. lokakuuta 2015

Eroa tyylillä - pieni selviytymisopas

Asia mikä on käynyt vahvasti selväksi (myös kantapään kautta) viime vuosina on se, että joskus ihmissuhteet päättyvät. Se on ikävä tosiasia jonka melkein jokainen meistä saa joskus kokea, ja usein se tuntuu aika kurjalta. On kuitenkin keinoja tehdä erosta ehkä hiukkasen vähemmän ikävä tai vastaavasti kaksin verroin kurjempi. Vastaavasti on keinoja koittaa päästä tuskan suosta ylös takaisin jaloilleen tai sitten voi jäädä vellomaan omaan kurjuuteensa.

Toisinaan erot tapahtuvat hyvässä yhteisymmärryksessä molempien osapuolten tasapuolisesta aloitteesta, mutta tätä yleisempi on skenaario jossa suhteen toinen osapuoli toimii jättäjä ja toisesta tulee silloin jätetty. Tällaisessa tilanteessa jätetty tuntee usein suurempaa surua suhteen loppumisesta, vaikka ei pidä väheksyä myöskään jättäjän tuntemaa pahaa oloa. Esittelen seuraavaksi muutamia seikkoja, joita jättäjän tulisi miettiä kumppaniaan jättäessään ja sen jälkeen asioita, jotka voivat helpottaa jätetyn oloa eron jälkeen. Esittelemäni seikat koskevat erityisesti sellaisia kevyempiä tapailu- tai seurustelusuhteita, vaikka osa niistä päteekin myös pitkiin parisuhteisiin. Itselläni nyt vain sattuneesta syystä on hieman enemmän kokemusta niistä lyhyiden suhteiden päättymisistä.

Kun joudut jättämään jonkun:

- Mieti missä tilanteessa kerrot haluavasi lopettaa suhteen. Kevyemmässä suhteessa ei mielestäni ole välttämätöntä tehdä eroilmoitusta kasvotusten, vaan esimerkiksi puhelinsoitto on oikein hyvä tapa. Tähän on oikeastaan parikin syytä. Ensinnäkin erouutinen voi järkyttää toista ja saada hänet hyvin tunteelliseen tilaan, ja kuulisin siksi itse mielummin ikävän uutisen puhelimitse ollessani vaikkapa yksin kotona kuin jossain ihmisten ilmoilla. Toisekseen tuntuisi aika nihkeältä matkustaa vaikkapa keskustaan vain kuulemaan että toinen haluaa lopettaa tapailun.

- Anna toiselle rauhassa aikaa sulatella eroilmoitusta, perustele päätöstäsi ja kerro selkeästi syyt miksi et halua enää jatkaa. Hyvä idea voisi olla esimerkiksi edellämainitun puhelinsoiton yhteydessä sopia jonkin ajan päähän aika, jolloin toinen on ehtinyt rauhoittua ja sulatella asiaa ja voitte rauhassa keskustella. On inhottavaa jäädä ilman vastauksia hämmästelemään että mistäköhän tässä nyt oli kyse.




- Tee edellämainitut asiat selvin päin. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta vaikeiden asioiden puheeksiottaminen helpottuu pienessä hiprakassa ja se alkaakin tuntua hyvältä idealta. Välillä sitä saattaa myös vaikka törmätä johonkuhun entiseen baarissa ja heittää keskustelun lomaan että hei, mikäs siinä meidän jutussa muuten menikään vikaan. Kännissä kuitenkin tulee usein sanottua asioita joita ei selvinpäin sanoisi ja myös tunteet voivat olla herkemmässä kun on vähän juonut. Puhumattakaan jos on tullut juotua vähän enemmän eikä illan syvällisistä keskusteluista ole aamulla pienintäkään muistikuvaa.

- Jos mahdollista, mieti myös ajoitusta. Tietysti on epäreilua kumpaakin osapuolta kohtaan teeskennellä että kaikki on hyvin jos ei ole, mutta silti on ehkä ihan kohteliasta olla jättämättä ketään vaikkapa heidän syntymäpäivänään. Tai silloin kun toiselle on joku tärkeä asia tulossa, kuten tärkeät pääsykokeet tai lomamatka. Välttämättä ei myöskään kannata soittaa toiselle sinne lomamatkalle ja pilata toisen reissua ikävillä uutisilla.




- Hoida homma tyylikkäästi ja asiallisesti. Älä syyttele toista tai leiki marttyyriä. Älä sorru erokliseisiin, kuten "en ole valmis mihinkään vakavaan" tai "minulla ei ole aikaa suhteelle". Ne ovat vain kiertoilmaisuja sille ettei kiinnostusta ole tarpeeksi. Sen voi sanoa ihan suoraan, kunhan muistaa olla asiallinen ja ystävällinen. Kerro toiselle, ettei tarkoituksesi ole loukata. Hyväksy ja ymmärrä jos toinen järkyttyy ja alkaa vaikka itkeä, ja näytä itsekin olevasi pahoillasi ettei juttu toiminut. Vaikka sitten olisitkin oikeasti helpottunut. Ero on helpompi hyväksyä jos se on ollut jättäjällekin silminnähden vaikea päätös.



Kun tulet jätetyksi:

- Älä jää yksin kotiin murehtimaan vaan yritä pitää itsesi kiireisenä. Tee asioita mistä saat iloa ja joissa sinun on pakko keskittyä täysillä. Minua auttaa eniten tanssi, tanssituntien vetäminen sekä raivokkaat juoksulenkit. Ja shoppailu.

- Puhu erosta ja tunteistasi ystävillesi. Ei heidän tarvitse korjata maailmaa puolestasi, mutta he kuuntelevat. Kun puhuu jostain asiasta tarpeeksi, sen miettiminenkin alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. Ja akuutti ahdistuskohtaus helpottaa heti kun sen purkaa jollekulle.




- Poista eksäsi numero puhelimestasi ja estä hänet sosiaalisissa medioissa. Näin vältyt kiusaukselta soitella itkuisia kännipuheluita tai stalkata kuka on tykännyt hänen kuvistaan.

- Tee lista eksäsi huonoista puolista ja kirjoita se paperille. Listaa siihen kaikki pienimmätkin asiat jotka ärsyttivät sinua, kuten rumat sohvatyynyt tai peiton varastaminen. Erityisesti petipuuhiin liittyvät huonot puolet ovat hyviä. Kirjoitin itse eräästä entisestäni listan ja sinne päätyi muun muassa hänen ärsyttävä tapansa säilyttää teepusseja päiväkausia sanomalehtien päällä keittiössä, liian nopea laukeaminen sekä se, että hän pesi pyykkinsä äitinsä luona.




- Hanki laastarisuhde. Tämä ei sovi kaikille, mutta omalla kohdallani se on kyllä auttanut. Näissä voi kuitenkin käydä helposti niin, että laastarina pitämäsi tyyppi ihastuukin sinuun täysillä ja päädyt särkemään vuorostaan hänen sydämensä. Pidä siis homma selkeästi kevyenä. (edit 25.5.2018: Jos erotuska vuotaa kuin viisisenttinen avohaava, sitä ei millään Hello Kitty-laastarilla korjata, vaan laastari vaan hukkuu vereen. Samoin käy, jos liian tuoretta erotuskaa yrittää korjata laastarillasuhteella. Joten käsittele asia ensin yksin, ettei turhaan tarvitse satuttaa ketään toista.)

- Anna toipumiselle aikaa. Charlotte sanoi Sinkkuelämää-sarjassa joskus että erosta yli pääsemiseen vaadittava aika on puolet suhteen kestosta. En usko että se on ihan näin, mutta on ihan ok antaa itselleen aikaa toipua rauhassa. Aika on paras lääke haavoihin ja vaikka yllämainitut asiat voivatkin ehkä helpottaa tai nopeuttaa toipumisprosessia, huijaat vain itseäsi jos et anna itsellesi aikaa surra rauhassa.

+ ekstra-vinkki: kuuntele Paperi T:n Malarian pelko-levyä. Tuntuu suorastaan hankalalta valita levyltä vain yksi biisi tähän linkattavaksi, niissä on kaikissa jotain syvästi vetoavaa. Aiheesta voisi kirjoittaa kokonaan oman postauksensa, mutta sitä odotellessa fiilatkaa allaolevaa biisiä. Se toimii, oli sitten eroprosessi päällä tai ei.


Ei kommentteja: