tiistai 31. tammikuuta 2017

Fantasioi vaan


Seksuaalineuvojaopintoihini kuuluu neuvontatapaamisten ja seksuaalikasvatuksen lisäksi myös Sexpon nettineuvontaan lähetettyihin kysymyksiin vastaamista. Olen tutkinut nettineuvonnan sivuja paljon hakiessani sieltä apua omiin vastauksiini, ja huomasin erään teeman toistuvan usein. Ihmiset ovat hyvin huolissaan siitä, ovatko heidän seksuaaliset mieltymyksensä ja fantasiansa normaaleja ja ok, tai onko parisuhteessa olevalla oikeutta fantasioida jostain muusta kuin seksistä oman kumppaninsa kanssa. Minäkin olen moneen otteeseen törmännyt kysymyksiin siitä, onko joku fantasia tai ajatus normaali ja saako sellaisia olla.

Koulutuksen alussa meillä oli heti ekana päivänä luento fantasioista ja mieltymyksistä. Sen aikana opin pari tärkeää asiaa, jotka haluaisin nyt jakaa täällä, jotta maailmassa olisi vähän vähemmän huolta ja murhetta fantasioiden vuoksi.

Seksuaaliset fantasiat ja mieltymykset ovat hyvin yksilöllisiä, ja voivat olla mitä mielenkiintoisimpia. Toiset fantasioivat seksistä lentokoneen vessassa, toiset piiskaamisesta ja toiset vaikkapa lampaan panemisesta. Kaikessa moninaisuudessaan fantasioilla on yksi yhteinen tekijä: ajatuksen tasolla ne ovat kaikki täysin ok ja normaaleja. Omassa päässään on sallittua ajatella ihan mitä lystää, oli sitten sinkku tai suhteessa. Onhan se suorastaan puistattava ajatus, ettei parisuhteessa olevalla saisi olla omia yksityisiä ajatuksia tai että niistä pitäisi potea huonoa omatuntoa. Fantasioista ei tarvitse kertoa kenellekään jos ei halua, tai niistä voi jakaa osan esimerkiksi kumppanin kanssa. Joskus on hyväkin jättää asioita sanomatta: jos vaikka parisuhteessa oleva fantasioi kumppaninsa parhaasta ystävästä, voi olla ihan hyvä idea pitää ajatus omana tietonaan.


Se, että fantasioi jostain asiasta tai jokin asia tuntuu omassa päässä kiihottavalta, ei tarkoita sitä, että kyseisen asian haluaisi toteuttaa oikeasti. Esimerkiksi raiskausfantasiat ovat naisilla hyvin yleisiä, mutta tuskimpa kukaan tosissaan haluaa tulla raiskatuksi. Niinpä vaikkapa se, että parisuhteessa oleva fantasioi jostain muusta kuin omasta kumppanista, ei tarkoita että hän tahtoisi oikeassa elämässä pettää kumppaniaan. Tai kai se joskus voi sitäkin tarkoittaa, mutta ei mitenkään automaattisesti. Samalla logiikalla myöskään sellainen ihminen, joka fantasioi esimerkiksi seksistä lapsen kanssa tai jonkun raiskaamisesta, ei ole seksuaalirikollinen, koska ei ajatteleminen ole rikos. Kaikkia fantasioita ei missään nimessä ole tarkoitus toteuttaa, vaan niiden tehtävä on toimia kiihottavina ajatuksina omassa päässä. Mikään ei kuitenkaan estä fantasioiden toteuttamista, kunhan ne eivät loukkaa kenenkään seksuaalioikeuksia tai niissä ei rikota lakia. Seksuaalioikeuksia ovat esimerkiksi oikeus koskemattomuuteen sekä kehollinen itsemääräämisoikeus.

Jos fantasioita kuitenkin haluaa lähteä toteuttamaan, kannattaa pitää mielessä, että todellisuus ei välttämättä vastaa omassa päässä kehiteltyä mielikuvaa. Voi käydä niin, että ajatuksissa kiihottavalta tuntunut asia ei tunnukaan hyvältä tosielämässä. On myös hyvä tarkkailla itseään niin, ettei jokin mieltymys tai fantasia muutu pakkomielteeksi ja ala häiritä normaalia elämää. Jos oma fantasia ei tuota enää mielihyvää vaan muuttuu enemmän pakonomaiseksi toiminnaksi, on syytä kääntyä esimerkiksi seksuaalineuvojan tai -terapeutin puoleen. 


Joskus fantasiat eivät toteudu tosielämässä ihan niin kuin sen mielessään ajatteli..

Hyvät lukijat, uskon vilpittömästi, että te ja sekopäiset fantasianne ovat ihan normaaleja ja hyviä. Älkää huoliko, vaikka joskus kiihottuisittekin enemmän lempitelkkarisarjanne näyttelijöiden kuin omien kumppaneidenne ajattelemisesta, tai vaikka mielessä pyörisi mitä hullua. Ei se haittaa! Fantasiat ovat hyvä asia, ja niistä kannattaa iloita ja nauttia ennemmin kuin ottaa turhaa stressiä ja murhetta.

2 kommenttia:

Netta kirjoitti...

Nyt on kyllä niin mielenkiintoinen blogi, et pakko lisätä lukulistaan :-D

Larissa Aleksandra kirjoitti...

Netta: Kiitti! Lisää ihmeessä ;)