tiistai 1. lokakuuta 2019

Nykyaika ei herrasmiehiä kaipaa

Moni mies on kasvatettu käyttäytymään herrasmiesmäisesti naisia kohtaan: avaamaan ovet, auttamaan takin päälle, kantamaan kassit ja maksamaan treffeillä. Silti välillä valitetaan, kun herrasmiehet ovat kuulemma kadonneet, eikä kenellekään ole enää käytöstapoja. Jälkimmäisestä olen ehkä samaa mieltä, mutta herrasmiehiä en elämääni kaipaa. Sukupuolen perusteella jaettavat kohteliaisuudet ovat sellainen muinaisjäänne, jota ei enää vuonna 2019 tarvita.


Voin avata ovet ihan itse, kiitos.


Huomaavaisuutta vai seksismiä?


Herrasmiehen elkeet periytyvät ajalta, jolloin naista pidettiin jollain lailla miestä heikompana sukupuolena. Nykyään, kun sukupuolten välillä sanotaan vallitsevan tasa-arvo, ei yhden sukupuolen edustajilla pitäisi olla mitään tiettyä toimintakoodia toista kohtaan. Itselleni tulee joistain miesten tekemistä kohteliaista eleistä lähinnä vaivaantunut ja alentava olo. Ne tuntuvat siltä, että toinen pitää minua itseään heikompana. Harvemmin kukaan kuitenkaan enää tekeekään mitään oven avaamista kummempaa, joka varmasti on syy siihen, miksi jotkut itkevät herrasmiesten katoamista. Ylenpalttinen herrasmiesmäisyys naisia ja naisoletettuja kohtaan haiskahtaa nykyään enemmänkin seksismiltä kuin aidolta kohteliaisuudelta.

Herrasmiesmäiset eleet ovat varsin tyypillinen tapa yrittää tehdä esimerkiksi treffikumppaniin vaikutus tai huomioida omaa kumppania. Tässä ei tietenkään ole mitään vikaa, jos se tuntuu kummastakin mukavalta. Huomaavaisten eleiden ei kuitenkaan pitäisi olla miesten yksinoikeus, vaan kummankin tulisi huomioida toista tasapuolisesti. Jotkut naiset pitävät kuitenkin itsestään selvänä, että heitä kohdellaan kuin kuningattaria. Olen jopa kuullut sanottavan, että maailma on epätasa-arvoisena parempi paikka, kun naisen ei tarvitse kantaa omia kauppakassejaan. Ajattelutapa on yhtä muinainen kuin herrasmiesmäisyyskin, ja joutaisi jäädä historiaan. Ei ole kovin hyvää käytöstä tyrkätä painavia tavaroitaan toisen syliin ja vaan olettaa, että tämä sukupuolensa vuoksi kantaa ne mukisematta. Sen sijaan toista voi pyytää auttamaan, sekä tietysti kiittää saamastaan avusta. Tämä tuntuu olevan joillekin kamalan vaikeaa; peruskäytöstavat ovat monella hukassa sukupuolesta riippumatta.


Tämä pyörivä ovi onkin kiva, kun nainenkin selviää ihan itse!

Taka-ajatuksia herrasmieheyden taustalla


Olen aikaisemmin kirjoittanut siitä, kuinka minua hieman ahdistaa, jos mies tarjoaa treffeillä: en pidä siitä tunteesta, että olen jollekulle velkaa. Sama koskee myös näitä herrasmiesmäisiä eleitä. Jos odotan miehen käyttäytyvän jonkun muinaisen käyttäytymismallin mukaan, hänellä on täysi oikeus odottaa minulta samaa; enkä todellakaan ala pesemään kenenkään miehen sukkia siitä hyvästä, että tämä kantoi laukkuani. Eleiden vastaanottaminen tuntuu ikävältä siksikin, että kaikki eivät niitä tee hyvää hyvyyttään tai kohteliaisuuttaan, vaan taustalla on toisenlaisia vaikuttimia. Luin juuri eräältä keskustelupalstalta valitusta siitä, kuinka kiittämättömät naiset eivät viitsi edes kiittää tai hymyillä, kun heille avataan ovi. Tietenkin olisi kohteliasta kiittää, mutta ei se ole aitoa herrasmiesmäisyyttä, jos on naisille kohtelias vain saadakseen jotain vastineeksi. Samaisella keskustelupalstalla mainittiin myös, että näitä eleitä usein tehdään nimenomaan omasta mielestä kauniille naisille, ja ”vanhat kurpat” saavat avata ovensa itse. Naisten kunnioittaminen, josta herrasmieheyden puolustajat aina puhuvat, on tällaisesta käytöksestä kaukana.

Tietysti on myös nämä ihanat herrasmiehet, jotka valittavat kun eivät saa seksiä, vaikka kuinka ovat kivoja ja kohteliaita naisille treffeillä. He syyttävät naisia typeriksi, kun eivät osaa arvostaa hyvää herrasmiestä, vaan rakastuvat aina renttuihin ja kusipäihin. Jos herrasmieheys on sitä, että teeskennellään kivaa seksin toivossa, ei maailma tarvitse yhtäkään herrasmiestä lisää.


Kannan mielelläni myös omat tavarani ihan ilman herrasmiesten apua.

Jotkut tasa-arvon vastustajat nillittävät myös siitä, että naisten on tekopyhää vaatia yhdenvertaisuutta ja samalla odottaa, että miehet kohtelevat heitä herrasmiesmäisesti. Tällaisen argumentin esittäjät ovat yleensä samoja, jotka esittävät myös kommentteja tyyliin ”tarkoittaako tasa-arvo, että naisiakin saa nyt lyödä”. Ilmeisesti heidän mielestään ihmisten väliseen kanssakäymiseen ei normaalisti kuulu kohteliaisuus ja huomaavaisuus muita kohtaan, vaan se on joku poikkeustila, joka koskee vain tiettyjä ihmisryhmiä. Minusta tasa-arvo on sitä, että kaikkia kohdellaan tasapuolisen hyvin, ei tasapuolisen huonosti. Jos vaihtoehtoina kuitenkin on se, että saavutamme yhdenvertaisuuden ja esimerkiksi seksismi ja seksuaalinen häirintä poistuvat, tai se, että joku avaa minulle ovet, voin mieluusti avata ne ovet itsekin.

Sellainen ajatus, että miesten pitäisi sukupuolensa vuoksi käyttäytyä naisia kohtaan tietyllä tavalla, voitaisiin mielestäni siis jättää jo historiaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkien tulisi pärjätä yksin eikä kohteliaisuudella ja huomaavaisuudella olisi sijaa. Ajattelen, että nykyaikainen herrasmiesmäisyys on sukupuolesta riippumatonta; koko käsite voitaisiin heittää romukoppaan, ja alkaa puhua sen sijaan yleisestä huomaavaisuudesta muita kohtaan. Minusta on jokaisen toimintakykyisen ihmisen velvollisuus huolehtia itse itsestään sekä auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat. Jokaisen pitäisi myös voida pyytää ja saada tarvittaessa apua, mutta erityiskohtelua sukupuolen perusteella ei kenenkään pitäisi odottaa tai saada.

Aiheeseen liittyvää:





3 kommenttia:

Mies Vailla Varjoa kirjoitti...

Totta. Herrasmiehen esittäminen ei oikein toimi tänään, mutta hyvät käytöstavat kyllä. Toisen ihmisen huomioon ottaminen tosin on kokenut inflaation, jolloin tuolla syyssateessa saa taivaltaa turhan itsekseen.

Aito herrasmies kirjoitti...

Otsikoit asian vierestä. Vaikkei yhtä ytimekäs paremmin sopisi: "Nykyaika ei herrasmiestä teeskenteleviä kaipaa". Olet nyt kirjoittanut tekstiin enemmän omia oletuksiasi siitä mitä tällaisen käytöksen takana on. Jopa vähän olkiukkomaista tyyliä. Oletko kenties törmännyt liian moneen teekkariin viime aikoina? Kuvauksesi "herrasmiehistä" sopii parhaiten perinteiseen teekkariherrasmieheen, joita nykyäänkin Otaniemen suunnalta löytyy.

Aito herrasmiesmäisyys ei koskaan ole (isoisäni opin saaneena) tarkoittanut puhtaasti sukupuolittunutta toimintaa. Edellisen kommentoijan mainitsemat käytöstavat ja kohteliaisuus ovat sen ydintä. Tärkeintä on ympäristön huomioiminen ja toisen asemaan asettuminen. Sen kautta toimitaan toisen oletettua vaivaa vähentäen.

Näin käy selväksi miksi kohteena ovat useimmiten joko itseä vanhemmat tai naiset. Aikanaan naiset kulkivat hankalissa asusteissa, joissa suurin huomio piti keskittää lähinnä etenemiseen.

Naisiin kohdistuva herrasmiesmäisyys on jäänyt jäljelle vaikka esimerkiksi pukeutuminen on muuttunut. Siksi herrasmiesmäisyyden tulee elää ajassa vaikka perusperiaatetta ei tarvitse päivittää. Perusteita voi harjoitella julkisissa kulkuvälineissä, lastenvaunujen kanssa kulkevia auttamalla tai juhlapukeutumista edellyttävässä juhlassa.

En ole koskaan pitänyt herrasmiesmäisyyttä kuvaamasi teekkarikarikatyyrin kaltaisena.

PS: Päärakennuksen ovi aukeaa automaattisesti, kun heilauttaa kättä kahvan yläpuolella. Automatiikka vie herrasmiestenkin työt ;)

Larissa Aleksandra kirjoitti...

Hyviä pointteja kummallakin teistä kommentoijista. Olette ihan oikeassa siinä, että jos herrasmiesmäisyys mielletään yleisesti hyväksi käytökseksi ja sellaisten ihmisten auttamiseksi, jotka sitä apua kaipaavat, ei siinä todellakaan ole mitään vikaa. Lähinnä haluaisin kyseenalaistaa sitä sukupuolittunutta asetelmaa, jossa herrasmies on se auttaja ja nainen autettava. Tai siis, kyllähän ihmiset sukupuolesta riippumatta voivat olla kohteliaita ja auttavaisia, olen sitä itsekin, mutta vain miehet ovat halunneet tehdä siitä jonkun identiteetin itselleen. Olen saanut todella paljon kommenttia itseään herrasmiehiksi tituleeraavilta siitä, että herrasmieheys on heille jokin sisäänrakennettu itseä vahvasti määrittävä asia, eikä sitä todellakaan saa viedä pois. Se on ihan hienoa, mutta tasa-arvon nimissä olisi kiva, jos myös muut kuin miehet voisivat määrittää identiteettinsä sen perusteella, että ovat muille kivoja, ja kutsua itseään jollain erityisellä sitä kuvaavalla sanalla. Tuntuu olevan niin, että herrasmiehen hyveet ovat arvostettuja asioita ihmisessä sukupuoleen katsomatta, mutta herrasmieheys identiteettinä ja ylpeyden aiheena on vain miehille rajattu. Itse käytöksessä ei tietenkään ole mitään vikaa ja sen kyllä omasta mielestäni tekstissänikin sanoin.

Lisäksi haluaisin huomauttaa, että Päärakennuksen ovet aukeavat juu itsestään, mutta eivät suinkaan aina. Joko niissä on joku toimintalogiikka jota en ole ymmärtänyt, tai sitten olen vaan tyhmä nainen, joka ei mistään mitään ymmärrä, ja joka oikeasti tarvitsee miestä auttamaan kun ei saa edes automaattiovia aukeamaan itse. :D

ps. poikaystäväni on entinen teekkari, maailman huomaavaisin tyyppi jota voisi todella kutsua "aidoksi herrasmieheksi", joten hieman kyseenalaistan tätä teekkarikommenttia...