keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Ghosting ja sen kaverit

Some ja älypuhelimet ovat muuttaneet deittailua ja tuoneet siihen uudenlaisia ilmiöitä. Ilmiöillä on usein hauskoja nimiä, jotka eivät välttämällä heti ensivilkaisulla aukene, mutta auki selitettyinä paljastuvat varsin kuvaaviksi. Ja vaikka nimiä ei tietäisikään, ovat ilmiöt itsessään usein tuttuja varsin monelle. Otetaanpa siis pieni katsaus muutamiin deittailutermeihin, jotka itse hiljattain opin: tiesitkö sinä nämä ja onko sinulla näistä kokemusta?

1. Ghosting

Tämän tiesin jo entuudestaan, siitä puhuttiin jo silloin pari vuotta sitten kun olin edellisen kerran sinkku. Ghostaaminen on siis sitä, kun suhde lopetetaan yksinkertaisesti katkaisemalla yhteydenpito ja lakkaamalla vastaamasta viesteihin. Valitettavasti joudun myöntämään, että olen ehkä joskus saattanut muutamia suhteita tällä tavoin lopettaa, ja se on ollut minulta aika raukkamaisesti tehty. Kirjoitin kokemuksistani myös tänne blogiin marraskuussa 2015, tästä voit käydä lukemassa!

2. Zombieing

En ihan tiedä mikä tälle olisi hyvä sana. Kuolleista herääminen? Joka tapauksessa kyse on siis tilanteesa, kun joku ensin ghostaa ja sitten laittaakin ehkä viikkojen tai kuukausien päästä yllättäen taas viestiä. Useimmiten viestit tulevat siinä kahden kolmen aikaan aamuyöstä ja yleensä aina juuri silloin, kun ghostattu olisi pikku hiljaa ollut valmis unohtamaan ja jatkamaan eteenpäin. Mutta ei, koko toipumisprosessi alkaa alusta siinä vaiheessa, kun se viesti kilahtaa puhelimeen.

Tämä oli minullekin kyllä erittäin tuttua vielä jokunen vuosi sitten. Aina silloin tällöin tuli puhelimeen vanhoilta heiloilta jotain "moi, mitäs sulle"-tyyppisiä viestejä, aika usein joskus lauantai-iltaisin tai sunnuntaisin. Erikoisin viesti oli sellainen, missä mies kertoi löytäneensä hiukseni pesukoneestaan. Siis yhden hiukseni. Että kaikesta sitä voikin repiä syitä laittaa toiselle pitkän ajan jälkeen viestiä.

Harvemmin ne viestit kuitenkaan johtivat mihinkään ja tuskin niiden oli tarkoituskaan: niiden lähettäjillä oli todennäköisesti vain tylsää, tai ehkä teki mieli seksiä. Homma jäi joka tapauksessa aina muutaman viestin mittaiseen kuulumisten vaihtoon, ja sen jälkeen zombit raahustivat zombeilemaan muualle.



3. Breadcrumbing/benching

Tällä tarkoitetaan nimensä mukaisesti turhien toivonkipinöiden heittelyä kuin leipää nälkäiselle sorsalle. Eli siis lähetellään flirttailevia ja vihjailevia viestejä ilman mitään aikomusta toteuttaa kyseisiä asioita käytännössä tai viedä suhdetta muutenkaan pidemmälle: kyse on siis vain oman egon pönkittämisestä. Viestejä tulee ripotellen silloin tällöin, ja, kuten edellisessä kohdassa, usein kolmelta aamulla lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Hieman samantyyppistä asiaa kuvaa myös termi benching, jossa toista istutetaan vähän kuin "vaihtopenkillä" varamiehenä niitä tilanteita varten kun ei ole ketään muuta, ns. lupaillaan niillä viesteillä peliaikaa ja tapaamisia mutta ei toteuteta lupauksia käytännössä ollenkaan.

Itsellenikin tulee kyllä mieleen muutama tapaus, kun on puhuttu ja puhuttu vaikka kuinka pitkään että koska nähdään mutta ikinä ei sitten ole nähty. Tajusin myös vasta nyt tuota edellistä lausetta kirjoittaessani, että eräs tyyppi teki minulle tuota varmaan yli vuoden. Kyllä on mieltä ylentävää tuntea itsensä nälkäiseksi pullasorsaksi! Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tällaista harrastaviin tyyppeihin ei kannata sekaantua, ja jos huomaa istuvansa jatkuvasti penkillä pääsemättä pelaamaan, kannattaa vaan suosiolla vaihtaa joukkuetta.

4. Cushioning

Tätä ilmiötä haluaisin kutsua suomalaisittain turvatyynyksi. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihminen on jonkinlaisessa suhteessa mutta pitää samaan aikaan muita "varalla", ikään kuin turvatyynyinä siltä varalta jos suhde päättyy. Se muistuttaa tuota edellistä kohtaa siinä mielessä, että turvatyynyjen kanssa viestitellään tasan sen verran että mielenkiinto pysyy yllä, mutta keskitytään kuitenkin enemmän siihen pääasialliseen suhteeseen. Turvatyynyiltä haetaan lohtua myös silloin, jos omassa suhteessa on vaikka joku kriisi.

Tämä oli sinkkuaikoinani minulle oikea tavaramerkki. Tinderistä niitä turvatyynyjä löytyi helposti, ja melkein aina minulla oli joku uusi odottamassa kun suhde toisensa jälkeen meni pieleen. Tein sitä siksi, että yritin suojella itseäni suhteiden päättymisen aiheuttamalta tuskalta, ja onnistuinkin, koska turvatyynyjen avulla etäännytin itseni tunnetasolla siitä pääasiallisesta heilastani ja kestin sitten reippaasti isommatkin kolhut. Turvatyynyt laimentavat siis tuskaa, mutta tekevät saman myös ihastumisen ja rakastumisen tunteille, eli jos niistä haluaa nauttia kunnolla, en voi turvatyynyjä suositella.

5. Haunting

Haunting on kirjaimellisesti kummittelua, eli kun eron jälkeen joku tyyppi muistuttelee olemassaolostaan esimerkiksi sometykkäyksillä tai esimerkiksi Instastoryja katselemalla. Erityisen häiritsevää se on silloin, jos kummittelija ei ole kummiteltavan someseuraaja, eli tulee selkeästi varta vasten katsomaan hänen profiiliaan. Kummittelukin voi toimia samaan tapaan kuin breadcrumbing: sometykkäykset voivat saada kohteen ajattelemaan, että kummittelijalla olisi vielä tunteita häntä kohtaan. Kummittelu on siitä ikävää, että jatkuvalla itsestään muistuttelulla kummittelija ei salli kohteensa unohtaa itseään.

Tätä käy minulle lähes viikoittain, sillä jostain syystä blogini Instastoryt näyttävät kovasti kiinnostavan muutamaa vanhaa säätöäni. Välillä tulee myös niitä random tykkäyksiä joihinkin kolme vuotta vanhoihin kuviin, josta kyllä voi hyvin päätellä että nyt on oltu vähän stalkkeroimassa. Jos vaan Instassakin olisi se ominaisuus mikä oli aikoinaan IRC-Galleriassa, josta näki ketkä ovat käyneet katsomassa omaa profiilia, niin päästäisiin tässäkin ihan uudelle tasolle. Ah muistoja, piti aina muistaa laittaa se "lista" pois päältä jos meni itse stalkkaamaan, mutta se piti myös laittaa äkkiä takaisin päälle että pysyisi kärryillä ketkä kaikki sitä omaa profiilia kyttäilee.


Pakko vielä sanoa, että on muuten tosi ärsyttävää kun kaikille noille termeille ei ole mitään hyvää suomennosta. En tykkää käyttää englanninkielisiä sanoja suomenkielisessä tekstissä, se tekee siitä jotenkin hölmön kuuloisen, mutta ei tässä muukaan auta. Breadcrumbing-termiä olen jossain kuullut kutsuttavan murusteluksi, mutta siitä tulee mielestäni sellainen kullanmurusöpöstely-fiilis eikä sovi kuvaamalleen asialle yhtään. Olisiko kenelläkään parempia ehdotuksia?

ps. jos selityksiini jäi aukkoja etkä ihan ymmärtänyt mistä on kyse, allaolevassa artikkelissa selitetään samoja ilmiöitä ja lisäksi muutama muu. Käy lukemassa!

Elite Daily - 8 2017 Dating Trends Defined, From Ghosting To Zombieing To Benching

Ei kommentteja: