perjantai 31. tammikuuta 2020

Auttaisiko seksuaalineuvonta sinuakin?

Seksuaalisuus on niin iso, alati muuttuva ja herkkä asia, että sen kanssa luovimiseen tarvitaan joskus apua. Sitä varten on olemassa seksuaalineuvojia, kuten minä. Meidän kanssamme voi purkaa ja pohtia kaikenlaisia seksuaalisuuteen liittyviä teemoja ja pulmia. Autamme ihmisiä ymmärtämään itseään ja toisiaan entistä paremmin sekä avaamaan silmät seksin ja seksuaalisuuden moninaisille mahdollisuuksille.

Oma missioni seksuaalineuvojana on myös edistää seksistä puhumisen avoimuutta. Seksuaalisuus on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia, joka kuitenkin usein sivuutetaan ja erotetaan omaksi, muusta irralliseksi kokonaisuudekseen, josta ei saa puhua. Seksuaalineuvonta tarjoaa tilaisuuden tulla nähdyksi oma itsenään, kokonaisuutena, johon seksuaalisuus myös kuuluu. Neuvojalle voi myös huoletta esittää kaikki ne kysymykset, joita ei koskaan ole kehdannut keneltäkään muulta kysyä. Seksuaalineuvojalla on varmasti annettavaa ihan kenelle tahansa, oli seksuaalisuudessa haasteita tahi ei.Mitä seksuaalineuvoja tekee?


Seksologian ammattilaisia ovat seksuaalineuvojan lisäksi seksuaaliterapeutti sekä seksuaalikasvattaja. Nimikkeet menevät usein iloisesti sekaisin, ja koko alan ympärillä velloo outo mystisyyden verho. Välillä kuulee myös puhuttavan virheellisesti seksineuvojista tai -terapeuteista, jotka sanoina ohjaavat ajattelua työn sisällöstä varsin harhaanjohtavaan suuntaan.

Seksologian ammattilaiset eivät opeta ihmisiä harrastamaan seksiä. Neuvojan vastaanotolla ei harjoitella suuseksitekniikoita tai yhdyntäasentoja, vaikka niistäkin toki voidaan asiakkaan toiveesta keskustella. Lähestymistapa on kuitenkin terapiamaisempi: asioista keskustellaan varsin syvällisestikin ja niitä mietitään monenlaisista näkökulmista. Asiakkaiden ongelmat kun tyypillisesti ovat varsin monisyisiä, eikä niitä ratkaista pelkillä käytännön seksivinkeillä.

Seksuaaliterapiassa asioihin pureudutaan vielä neuvontaa syvällisemmin. Aina ei ole mahdollista vetää rajaa siihen, mitä asioita voidaan ratkaista neuvonnalla ja missä tarvitaan terapiaa. Kipeät ja rankat aiheet, kuten vaikkapa seksuaalinen hyväksikäyttö, väkivaltakokemukset tai esimerkiksi lapsikohteinen seksuaalisuus ovat kuitenkin usein sellaisia, jotka vaativat terapeutin osaamista. Oman ongelmansa kanssa voi aina hakeutua joko neuvojan tai terapeutin vastaanotolle.

Seksuaalikasvattaja on neuvojaa ja terapeuttia uudempi nimike. Seksuaalikasvattajat tekevät ennaltaehkäisevää työtä esimerkiksi ryhmien kanssa, ja levittävät tietoa seksuaalisuudesta. Työn painopiste on siis enemmän valistavaa kuin neuvojien ja terapeuttien, joiden luo asiakkaat tulevat yleensä jonkin pulman kanssa. Myös seksuaalineuvojan ja -terapeutin työhön sisältyy seksuaalikasvatuksellinen puoli.


 

Kaipaisitko sinäkin seksuaalineuvontaa?


Joskus tulee tilanteita, joissa omaa seksuaalisuutta tai siihen liittyviä asioita on tarpeen pohtia yhdessä ammattilaisen kanssa. Seksuaalineuvonnassa on lupa sanoa ääneen ihan kaikki, myös ne kipeimmät, salaiset ja ehkä hävettävätkin asiat. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa eikä asiakkaan tarvitse olla valmis tai tietää mitään etukäteen – sitä vartenhan ammattilaiset juuri ovat. Seksuaalineuvojan vastaanotolle voi mennä joko yksin tai oman kumppanin tai kumppaneiden kanssa. Kaikki keskustelut asiakkaan ja neuvojan välillä ovat luottamuksellisia.

Seksuaalineuvojaksi ei myöskään voi ryhtyä ihan kuka tahansa, vaan koulutuksen pääsyvaatimuksena on jokin sosiaali- ja terveysalan tai muun soveltuvan alan tutkinto. Lisäksi hakijat haastatellaan, ja sisään pääsee vain alan ammattilaisten sopivaksi katsoma joukko.

En itse tee tällä hetkellä neuvojan töitä, mutta tulevaisuudessa asia saattaa muuttua. Sitä ennen tarjoan teille lukijoilleni mahdollisuuden hyödyntää osaamistani erään projektin parissa, jonka aion toteuttaa kevään aikana. Voitte siis kysyä minulta mitä tahansa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen: kysymyksen aiheena voi olla vaikka seksuaalinen halu tai sen puute, halujen eriparisuus parisuhteessa, seksuaaliset toimintahäiriöt, seksilelut, itsetyydytys, fantasiat ja fetissit, BDSM, kumppanin löytäminen, kiihottumis- tai orgasmivaikeudet, seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiin liittyvä hämmennys tai mikä tahansa muu päätä vaivaava asia.

Laita siis seksiä tai seksuaalisuutta koskeva kysymyksesi minulle joko sähköpostitse teekutsuilla@gmail.com tai Instagramissa @teekutsuilla. Halutessasi voit myös esittää kysymyksen anonyymisti tämän postauksen kommenteissa. Kiitos jo etukäteen! <3
Aiheeseen liittyvää:

Seuraa blogiani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Ei kommentteja: