perjantai 1. joulukuuta 2017

Voiko Jodelista löytää seuraa?

Sitten kun me ollaan vanhoja, on olemassa pariskuntia jotka istuskelevat kiikkustuoleissa vierekkäin ja muistelevat hykerrellen ensitapaamistaan Jodelissa.

Jodel-deittailu on ihan oikeasti juttu, ja sen verran mielenkiintoinen ilmiö, että otin vähän selvää miten homma toimii.


Jodel on siis anonyymi keskustelusovellus, jossa on yleisen etusivun eli main feedin lisäksi useita alakanavia, joissa keskustelunaiheet ovat rajatumpia. Yksi näistä kanavista on @jodeltreffit, jossa jäsenet yksinkertaisesti etsivät treffiseuraa toisistaan. Käytännössä homma menee useimmiten niin, että treffikumppania etsiskelevä postaa kanavalle aloituksen, tyyliin "Lähtisikö joku kiva nainen lasilliselle tänään", muut vastailevat ja jos löytyy kiinnostuneita lähtijöitä, käyttäjät vaihtavat Kik-nimimerkkejä keskenään jotta voivat jatkaa keskustelua privaatisti. Kanava on ainakin täällä Helsingissä suht aktiivinen: olen seurannut sitä nyt kaksi päivää tutkimusmielessä ja uusia aloituksia tulee kyllä monta kertaa päivässä. Kaikkiin ei tule välttämättä vastauksia, mutta olen todistanut varsin monta tapausta joissa on päästy etenemään ainakin siihen Kik-nimimerkin vaihtoon. Eli ilmeisesti homma voi toimia!

Äkkiseltään arvioituna kanavan käyttäjäkunta on aika miesvoittoista: ensimmäisistä 20 aloituksesta 10 on miesten laittamia, 5 naisten ja loput sellaisia, joista sukupuoli ei käy ilmi. Naisiakin kanavalla kyllä pyörii, ainakin miesten aloitusten saamien kommenttien perusteella. Käyttäjäkunta vaikuttaa myös melko heteropainotteiselta, ja olenkin kuullut että seksuaalivähemmistöjen edustajilla on jotkut omat kanavansa joiden kautta he löytävät toisiaan. Kuulemani mukaan Jodel on juuri heidän tapauksessaan kuulemma varsin hyvä keino löytää treffiseuraa, varsinkin juuri niiden heidän omien kanaviensa kautta jota eivät heterot (toivon mukaan) häiriköi.


Jodel-treffit ovat jo itsessään käsite, mutta sitten on vielä myös Jodel-seksitreffit. Jodelista löytyy nimittäin myös @seksiseuraa-kanava, jonka kautta käyttäjät hakevat no, seksiseuraa. Siellä ei paljon kierrellä ja kaarrella, vaan lyödään faktat tiskiin saman tien. Esimerkiksi tähän tyyliin:

"Panettaa! Kaipaan jotai daamia tyhjentää mun kassit ja antaa mulle kyytiä. M27"

Käyttäjäkunta on vielä selkeämmin miesvoittoista kuin treffikanavalla, ja suurin osa aloituksista on miesten laittamia. Naisten laittamat aloitukset keräävät hirveät määrät kommentteja miehiltä, kun taas moni mies ei saa aloituksilleen mitään vastakaikua. Tein tieteellisen kokeen ja kirjoitin kanavalle oman aloituksen. Siitä seurasi mielenkiintoinen keskustelu:
Tein kyllä ikävän tempun kiimaisille jodlaajille kun tuolla tavalla heitä huijasin, mutta hei, tieteen nimissä täytyy joskus kärsiä. Muutama vastaaja taisi kyllä pahoittaa mielensä tekosestani, ainakin niistä kommenteista päätellen joita keskusteluun tuli vielä tuon viimeisen viestini jälkeen. Kurja juttu, vaikka kyllä minusta on vähän kummallista että 36-vuotias mies alkaa haukkumaan tuntematonta ihmistä jossain Jodelissa siksi, ettei saanut tältä seksiä. Mutta joo, kokeilustani selvisi joidenkin miesten keskenkasvuisuuden lisäksi myös se, että seksinnälkäisiä miehiä on Jodelissa todellakin liikkeellä. Parasta koko keskustelussa on mielestäni toisen naisen mukaantulo ja se, kuinka jotkut miehistä innostuivat saman tien hänestäkin vaikka hän ei kertonut itsestään yhtään mitään muuta kuin sukupuolen. Se jotenkin huvittaa, mutta samalla harmittaa etteivät kysyntä ja tarjonta oikein tunnu kanavalla kohtaavan.

Että joo, ilmeisesti myös Jodelista voi löytää vaikka minkälaista seuraa. Mitäköhän seuraavaksi, vauva.fi-deittailu?

ps. En tee tänä vuonna blogiin joulukalenteria. Eiköhän se joulu tule ilmankin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Parasta koko keskustelussa on mielestäni toisen naisen mukaantulo ja se, kuinka jotkut miehistä innostuivat saman tien hänestäkin vaikka hän ei kertonut itsestään yhtään mitään muuta kuin sukupuolen. Se jotenkin huvittaa, mutta samalla harmittaa etteivät kysyntä ja tarjonta oikein tunnu kanavalla kohtaavan."

Kysyntä ja tarjonta eivät ainakaan heteroiden välillä kohtaa missään. Jodelissa se tulee esimerkiksi Tinderiä paremmin näkyviin, koska kaikki yritykset ottaa yhteyttä tulevat näkyviin. Tossakin keskustelussa olisi todennäköisesti yksi tarjokkaista reaalitilanteessa onnistunut. Naisnäkökulmasta onnistuminen siis 100 %, miesnäkökulmasta noin 10% tossa ja pidemmällä otoksella vielä alhaisempi.

Sama tilanne on aivan kaikkialla. Se tarkottaa myös sitä, että tilannetta katsotaan aivan eri silmin. Tässä suoraan syy myös siihen miksi seksistä maksavia miehiä riittää tai miks jonkun alt-right-joutoväen keskuudessa incel-aate leviää.

Oli taas sinulta hyvä blogaus.