tiistai 8. lokakuuta 2019

Millaista on olla seksipositiivinen vaikuttaja?

Kun on esillä tällaisen tavallisesti vaietun, ihmisiä kiinnostavan aiheen takia, saa luonnollisesti jonkin verran huomiota osakseen. Täällä omassa seksipositiivisuuden kuplassa tuntuu kuitenkin välillä absurdilta, mitä ihmiset minusta tämän blogin takia olettavat. Eikä kyse ole vaan minusta, vaan sama koskee monia muitakin seksipositiivisudesta somessa puhuvia (naisia).

Olin viime viikolla vieraana Puhutaan tabuja -podcastissa, joka nimensä mukaisesti käsittelee aiheita, joista tavallisesti ei niin puhuta. Seksi ja seksipositiivisuus ovat vahvasti läsnä podcastin teemoista. Kävi ilmi, että minulla ja podcastin pitäjällä Sofialla on varsin samanlaisia kokemuksia. Kumpikin on saanut osakseen mitä mielenkiintoisimpia lähestymisyrityksiä ja yhteydenottoja, jotka todella saavat hämmästelemään, mitä ihmisten päässä liikkuu.

Jostain syystä seksistä puhuminen tarkoittaa monelle sitä, että puhuja on itse jotenkin hyperseksuaalinen: aina valmis panemaan, kenen tahansa kanssa. Avoin seksipuhe on joillekuille merkki siitä, että puhujalla ei ole omia rajoja ollenkaan, tai että niitä ei tarvitse kunnioittaa. Meitä kumpaakin on lähestytty usein varsin suorilla seksiehdotuksilla, joita perustellaan sillä, että meidän avoimuutemme kannustaa myös lähestyjiä olemaan avoimia. Valitettavasti heidän tapauksessaan avoimuus tarkoittaa kuitenkin usein sitä, että käytöstavat on unohdettu kokonaan. Minun päähäni ei mahdu, miten joku voi kokea kanavissani jakamani asiallisen seksipuheen lupana lähetellä tökeröitä läähätysviestejä, joiden en usko toimivan kehenkään, oli ihminen kuinka seksipositiivinen tahansa.


Seksijumalat äänityshommissa Helsingin yliopiston kirjastossa.

Ihmiset lähettävät meille myös viestejä, joissa he kertovat omista seksiin liittyvistä ongelmista. Sofialle, jonka Instagram-nimimerkki on @kortsuekspertti_sarkava, tulee paljon viestejä, joissa pyydetään kondomisuosituksia tai apua oikeanlaisen kondomin valitsemiseen. Tämä on hämmentävää, koska Sofialla ei todellakaan lue Instassaan mitään, joka vihjaisi hänen tekevän työkseen jotain vastaavaa. Minun instaprofiilissani sentään lukee, että olen seksuaalineuvoja, joka saattaa hämätä ihmisiä ottamaan yhteyttä neuvoja kaivatessaan. En kuitenkaan tee tällä hetkellä neuvontatyötä, ja vaikka tekisinkin, en neuvoisi ihmisiä ilmaiseksi sähköpostin tai Instagramin välityksellä. Jostain syystä saan myös välillä viestejä keski-ikäisiltä miehiltä, joissa he kertovat seksielämistään ja niihin liittyvistä oivalluksistaan. Eivät siis kysy mitään, kertovat vain. Mikäköhän on saanut heidät kuvittelemaan, että heidän jaarittelunsa kiinnostaisivat minua?

On myös varsin yleinen harhaluulo, että koska olemme seksipositiivisia, ajattelemme ja harrastamme seksiä koko ajan. Todellisuus on kuitenkin toinen, sillä olemme oikeasti ihan tavallisia ihmisiä, jotka opiskelevat ja käyvät töissä ja harrastavat seksin lisäksi kaikenlaista muutakin. Eivätkä meidän seksielämämmekään ole mitään jatkuvaa orgasmin ilotulitusta, sillä seksipositiivisuus ei tarkoita, että on jotenkin yliluonnollisen ”hyvä” seksissä. Emme me ole mitään seksijumalia; pelkästään tyyppejä, jotka sanovat ääneen asioita, joita muut eivät uskalla.

Kuuntele lisää meidän pohdintaa Puhutaan tabuja-podcastin jaksosta ”Seksijumalten ongelmat”. Podcast löytyy myös Spotifysta. Suosittelen tutustumaan myös muihin jaksoihin; kaikki käsittelevät erittäin mielenkiintoisia aiheita!

Aiheeseen liittyvää:



Ei kommentteja: